facebookTelefon: 0753.922.060

Wimbledon, eleganța sportului alb

Ne bucurăm că succesul Simonei Halep a readus in atenția tuturor sportul alb.

Se apropie cu pași repezi cel mai vechi turneu de tenis-WIMBLEDON. Iată mai jos cateva lucruri mai puțin știute.

.

Inceputul:

Tenisul de câmp a fost inventat în 1873 de Walter Clopton Wingfield Major, un ofițer în armata britanică.

Peste doar 4 ani, in 1877, a avut loc primul campionat de tenis de la Wimbledon, la All England Lawn Tennis si la Clubul de Crichet in Wimbledon, Londra. Evenimentul a fost organizat inițial pentru a strange bani pentru a repara un cilindru la un club privat, dar în schimb, a evoluat și a devenit cel mai prestigios eveniment de tenis din întreaga lume. 

La primul Wimbledon au participat numai bărbați, iar femeilor nu li s-a permis sa joace pana în 1884, cand s-au adaugat probele single pentru femei și dublul pentru bărbați. Spencer Gore este numele primului campion de tenis de la Wimbledon. Biletul la prima finală din 1877 a costat un șiling și 200 de spectatori au participat la această finală.

.

Dress code alb :

Roger Federer & Serena WilliamsJucatorii trebuie să poarte doar echipament de culoare albă care este supus aprobării oficialilor cu câteva luni înainte de turneu. De-a lungul timpului au existat jucători care au încercat să se abată de la regulă însă au fost corectați de către supervizori. In 2013, Serena Williams şi Roger Federer au fost nevoiţi să îşi schimbe încălţămintea de joc, deoarece acestea aveau talpa de culoare portocalie.

Pentru spectatori nu există reguli la fel de stricte însă, este general acceptat că turneul este un ,,eveniment” și că trebuie tratat astfel prin purtarea unei ținute ,,smart”. Doamnele poartă în general rochii iar domnii blazer bleumarin din bumbac, pantaloni lungi de culoare deschisă și pălărie Panama. Pentru a nu fi oprit la intrare participanții trebuie să evite să poarte blugi, flip-flops, pantaloni foarte scurți sau bluze fară bretele.

821078349_a60b4a1509_zTradiția instituită încă din anul 1884 este ca participanții să savureze căpșuni cu frișcă și să bea șampanie produsă de furnizorul oficial al turneului –Lanson. Se spune că anual la Wimbledon se mănâncă 28.000 kg de căpșuni și 7000 litri de frișcă.

.

Știați că:

  1. În 1884 a fost inaugurată competiția de simplu feminin de la Wimbledon unde au participipatMaud-Watson-defeated-her--002 13 competitoare. Pe atunci, femeile erau obligate să poarte rochii lungi, parte dintr-un echipament compus din până la 16 straturi, inclusiv un corset. Din această cauză jucătoarele întâmpinau dificultăți la serviciu și leșinau destul de des. Mai mult, transpirau foarte mult, astfel că echipamentul închis la culoare arăta respingător la final. Treptat, s-a trecut la rochia de culoare albă care, cu timpul, a devenit tot mai scurtă.

  2. În 1986, la turneul de la Wimbledon, au fost introduse pentru prima oară în joc mingile galbene.

  3. Primul jucător care a purtat pantaloni scurți a fost Henry Austin, în 1932, la Wimbledon

  4. Anual, pentru turneul de la Wimbledon, sunt comandate 24 de tone de căpșuni.

  5. Wimbledon este singurul turneu de Grand Slam care se mai desfășoară pe iarbă.

  6. Cel mai scurt meci din istorie a fost jucat de Susan M. Tutt și Marion Bandy (6-0, 6-0), în 1969, la Wimbledon. Partida a durat 20 de minute.

  7. Tennis: WIMBLEDON 1985, Boris BECKER, Deutschland, mit Siegerpokal.Cel mai lung meci din istorie s-a disputat, tot la Wimbledon, în 2010, între americanul John Isner și francezul Nicolas Mahut. Isner a câștigat partida cu un scor incredibil: 6-4, 3-6, 6-7, 7-6, 70-68. Meciul a durat 11 ore şi 5 minute, ce au fost jucate pe parcursul a trei zile.

  8. În 1985, la vârsta de 17 ani, Boris Becker devenea cel mai tânăr jucător care câștiga Wimbledonul.

  9. Surorile Serena si Venus Williams s-au intalnit in finala de la Wimbledon de 4 ori (2002, 2003, 2008 si 2009).

  10. Prima finala de fete in 1884 s-a desfasurat tot intre surori, Maud Watson invingand-o pe sora sa Lilian.

 

Dacă vreți să vedeți live Turneul Wimbledon din acest an, vă recomandăm meciurile din semifinale și finale, pe care le găsiți pe site-ul nostru, AICI. La cerere, putem face oferte personalizate pentru alte meciuri din cadrul Turneului.

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*