facebookTelefon: 0753.922.060

Torino, un oraș care te surprinde

În iunie anul trecut am planificat o excursie în Italia. Inițial a fost Milano, dar la o analiză mai atentă a zonei numărul orașelor a crescut, având în vedere distanța mică dintre ele, transportul accesibil și, mai ales, dorința de a vedea cât mai mult.

Voi prezenta astăzi primul oraș unde am poposit în Italia – Torino, urmând articole viitoare cu Milano, Verona și Venezia.

Primul pas, rezervarea biletului de avion la Wizz Air, pe care l-am găsit la doar 169 lei, la care s-a adăugat bagajul, însă prețul variază în funcție de perioada rezervării/ plecării. Aeroportul din Cuneo se află la aproximativ 60 km de Torino, dar există autocare după fiecare zbor, iar biletul costă 11 euro. Orarul de zbor a fost și el bun. La ora 9.00 eram deja la Hotel Continental 3*, un hotel pe care îl recomand, fiind situat la doar 5 minute de mers pe jos de stația de metrou Carducci- Molinette.

Centru  TorinoOrașul uzinelor Fiat și al campioanei Italiei, Juventus Torino m-a fascinat de la primul contact. Deși era 1 iunie, vârfurile Alpilor, care înconjoară orașul erau acoperite de zăpadă, iar localnicii erau destul de gros îmbrăcați și mirați de ținutele noastre de vară :)

Cu harta pregătită, aparatul foto și rucsacul în spate, cum îi stă bine turisului, prima oprire o facem în Piazza Roma, chiar în centrul orașului. Torino este un oraș elegant, iar clădirile vechi sunt bine armonizate cu noile cartiere, cu străzile largi și numeroasele spații verzi. Pallazo Madama, Pallazo Reale, Biserica San Lorenzo, muzee, magazine luxoase, pe toate le gășiți în centru.

Avem doar două zile de stat așa că încercăm să descoperim cât mai mult din acest oraș. Mijlocul de transport cel mai accesibil este metroul. O călătorie costă 1,5 euro, dar de preferat ar fi să alegi un abonament de o zi, pentru care plătești 5 euro.

Juventus StadiumDupă centru ne îndreptăm bineînțeles spre Juventus Stadium. Se ajunge destul de ușor, cu autobuzul 72, pe care îl iei de la Piazza Statuto. Este o atracție pe care nu trebuie să o ratați. Chiar dacă nu sunteți fani ai echipei Juventus. Construcția impresionantă poate fi ușor confundată cu o navă spațială. Ne-am cumpărat și turul de stadion, cu vizita la muzeu inclusă, pentru care am plătit 18 euro. Ne oprim în tribună, unde ne simțim suporteri pentru câteva momente. ,,Forza Juve” strigat de cei 50 de oameni ai grupului nu se compară cu atmosfera unui meci, însă ne imaginam că pe teren sunt Pirlo, Tevez, Buffon și restul echipei. Turul trece pe la vestiare, iar apoi din nou în tribuna suporterilor de lux, zonă amenajată cu restaurante special pentru posesorii de abonamente VIP. Toată această călătorie în lumea campionilor durează aproximativ 1 oră, după care urmează muzeul, unde poți sta cât vrei să admiri trofeele adunate de-a lungul timpului. La orice pas sunt proiectate imagini cu foști și actuali fotbaliști ai echipei Juventus.

Parco del Valentino TorinoA doua zi ne relaxăm în aer liber. La doar 5 minute de mers pe jos de hotel descoperim minunăția parcului Valentino, cel mai vechi parc din oraș. Găsești locuri de joacă pentru copii, băncuțe, pe care te poți odihni, dar te poți așeza direct pe iarbă, cum fac majoritatea localnicilor. Așa simți cel mai bine aerul proaspăt al orașului dintre Alpi. Toți se bucură de o duminică liniștită.

Pe malurile râului Po, chiar în interiorul parcului Valentino puteți vizita Borgo Medievale, un loc cu fântâni, grădini, arcade și ateliere, totul culminând cu castelul, care se poate vizita, cavaleri și domnițe îmbrăcați în haine de demult, care te fac să simți că te-ai întors în timp.

Ar mai fi Castello del Valentino, care anul trecut în iunie era închis pentru lucrări de renovare și ,,Fontana dei Dodici Mesi” (,,Fântâna celor 12 luni”). Fiecare lună a anului este reprezentată de câte o statuie.

Cele două zile au trecut destul de repede și am rămas cu dorința de a mă întoarce cândva la Torino, să încurajez din tribună echipa Juventus, dar și să mai descopăr din minunățiile pe care Alpii le adăpostesc.

Pe pagina de Facebook a Champions Travel găsiți mai multe poze din călătoria la Torino.

Pentru cei care doresc să viziteze acest oraș, un bun prilej ar fi meciul din Finala Europa League, din 14 mai, chiar pe Juventus Stadium. Puteți astfel combina un sejur întru-un oraș, care sigur te va surprinde cu plăcerea pentru fotbalul de calitate.

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*