facebookTelefon: 0753.922.060

Jose Alvalade și Stadio Da Luz din Lisabona

A devenit deja un obicei ca în vacanțe să trec pe lista atracțiilor stadioanele din respectivele orașe.

Nu am ratat nici de această dată ocazia, cu atât mai mult cu cât anul acesta finala Champions League, competiția supremă s-a jucat la Lisabona, pe Stadio da Luz.

Sporting

Prima oprire a fost însă la Jose Alvalade, stadionul echipei Sporting Lisabona. Este un stadion impresionant, de peste 50.000 de locuri, construit pentru Euro 2004, găzduit de Portugalia. Tot aici, în 2005 s-a jucat finala Cupei Uefa, pierdută de Sporting în fața celor de la CSKA Moscova, scor 1-3. Oamenii de aici încă își amintesc cu tristețe de acest meci. Situat în partea de nord a orașului, la stadion se ajunge cel mai ușor cu metroul. Coborâți la stația Campo Grande.

Chiar dacă nu sunteți la Lisabona în timpul campionatului, merită să faceți un tur al stadionul și al muzeului, care scoate în evidență istoria clubului și puteți admira trofeele câștigate de sportivi de-a lungul anilor. Pe unul dintre pereții muzeului am citit cu mândrie numele atletei românce Ionela Târlea, sportivă a clubului Sporting Lisabona și mediliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Atena 2004.

Muzeul este deschis de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00, iar tururile de stadion se fac la orele 11.30, 14.30 și 16.00. Prețul este de 10 euro/ persoană muzeu + tur de stadion sau 8 euro doar muzeul. Vă sfătuim să le luați pe amândouă, întricât merită. Veți trece prin vestiarul lui Sporting, pe la loja oficială, unde tronează doi lei impresionanți despre care aflăm de la ghid că au fost primiți cadou din Africa de Sud, iar apoi ajungi în tribune. În muzeu îl vei găsi și pe Marius Niculae, dar și tricoul lui Cristiano Ronaldo, care a fost descoperit la Sporting de către Ladislau Boloni.

 benfica 2

Plecăm de pe Jose Alvalade și ne îndreptăm către Stadio Da Luz (Stadionul luminii) sau Catedrala, cum este denumit de către fanii echipei Benfica Lisabona. Aici ajungeți tot cu metroul și coborâți la stația Colegio Militar/ Luz. Este un stadion care te impresionează prim măreție încă de la intrare. Inchid ochii și încerc să îmi imaginez atmosfera de la Finala Champions League. 65.000 de spectatori. Vuiet. Bucurie. Tristețe. Real Madrid a plecat cu trofeul, iar fanii lui Atletico s-au consolat cu un meci spectacol. Bilete costă aici 15 euro/ persoană tur de stadion + muzeu.

Omagiu pentru Eusebio

Omagiu adus lui Eusebio

Muzeul este foarte atractiv, cu foarte multe trofee, printre care și cupa primită cu ocazia câștigării campionatului din 2014. Din păcate, în Europa, Benfica nu stă la fel de bine. Este bine cunoscut blestemul Bella Gutman. Potrivit legendei, în anul 1962, după câștigarea Cupei Campionilor Europeni, Gutman ar fi cerut o mărire de salariu, care i-a fost refuzată. Astfel, Gutman a părăsit clubul Benfica, pe care l-ar fi blestemat: ,,Nici în o sută de ani de acum încolo, Benfica fără mine nu va fi campioană europeană.” De atunci, Benfica a pierdut toate cele opti finale europene jucate, inclusiv Finala Europa League de anul acesta de la Torino, pierudtă la penalty-uri în fața Sevilliei.

Construit din materialele reciclate ale vechiului stadion, Da Luz merită văzut, chiar dacă nu este zi de meci.

Începând cu noul sezon, Champions Travel va avea pachete şi la meciurile celor două echipe din Lisabona: Sporting şi Benfica. Astfel, microbiştii şi nu numai se vor putea bucura de frumuseţile oraşului, dar şi de fotbalul spectacol. 

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*