facebookTelefon: 0753.922.060

Palermo – orașul deliciilor

Capitala siciliană afișează cu mândrie mărturiile trecutului său glorios, care trăiește în grandoarea patrimoniului său artistic și arhitectural. În “orașul deliciilor” coexistă armonios cupole arabe, biserici în stil baroc, clădiri Art Nouveau, teatre neoclasice, parcuri și piețe istorile pline de viață.

Imposibil să nu fii fermecat de veselia orașului și de bucătăria extraordinară, pe care sigur nu le vei uita curând. În plus, plajele sunt niște paradisuri reale, care îi lasă cu gura căscată pe cei care aleg să își petreacă aici câteva zile de relaxare.

Iată ce poți face dacă alegi un sejur la Palermo.

Catedrala Palermo1. Vizitează Catedrala Palermo: imensul edificiu religios, dedicat Fecioarei Maria a fost construit în anul 1184 și adăpostește mormintele regilor sicilieni Frederick al II-lea și Roger al II-lea, precum și pe cele ale Sfintei Rosalia, patroana orașului. Intrarea în Catedrală este liberă, dar pentru vizitarea comorii și a criptelor regale se plătesc 3 euro.

Cappella Palazina

2. Nu rata Cappella Palatina și Palazzo dei Normanni di Palermo: cunoscut și sub numele de Palazzo Reale (Palatul Regal), fortul a fost construit de către arabi în secolul al IX-lea, fiind apoi extins de către nomazi, devenind centrul puterii lor. În timpul regelui Roger al II-lea a fost un palat bogat și samptuos, așa cum reiese și din apartamentele regale, decorate cu mozaicuri, înfățișând, printre altele, scene de vânătoare. Biserica familiei regale – Cappella Palatina – aflată în interior este considerată una dintre cele mai frumoase din Sicilia. Taxa de vizitare este de 8,5 euro.

3. Trăiește o experiență inedită în Catacombele din Palermo: Cimitirul subteran al Mănăstirii Cappuccinilor păstrează rămășițele călugărilor, celebrităților din Palermo, ale oamenilor bogați și săraci deopotrivă. Deși poate fi înfricoșător pentru unii, vizita merită, catacombele fiind unul dintre cele mai populare atracții ale capitalei siciliene. Pentru a vizita tunelurile unde sunt expuse aproximativ opt mii de corpuri mumificate depuse aici începând cu secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea trebuie să plătiți o taxă de 3 euro.

Mercato Ballaro4. Retrăiți farmecul vechiului Palermo în cele mai populare piețe: Ballarò și Vucciria sunt locuri care au rezistat de-a lungul anilor, fiind cele mai vizitate. Aromele și culorile Siciliei se îmbină în produsele pe care le vei găsi pe tarabele vânzătorilor ambulanți. Vucciria este deschisă și pe timpul nopții, când tineri localnici și turiști ciocnesc un pahar de vin, la terasă sau chiar în mijlocul pieței, care devine neîncăpătoare.

Arta decorativa Monreale

5. Relaxați-vă o zi la Monreale: aproape de Palermo, la aproximativ 8 km este orășelul Moreale. Cel mai cunoscut obiectiv al său este Duomo Moreale, o catedrală arabo- nomadă, devenită destinație pentru turiști și pelerini din întreaga lume. Lângă catedrală este Palatul Regal, acum sediul administrației municipale. Pentru a vă bucura de panoramă minunată , trebuie să urcați pe scări la Sf. Martin, unde se află Castellaccio, o mănăstire din secolul al XIII-lea, pe care călugării benedictini o utilizau pentru a-i adăposti pe cei bolnavi. La Monreale a rămas vie și tradiția artei decorative. Meșteșugarii, pe care îi vei găsi în artizanatele proprii lucrează cu atenție și migală obiectele, pe care turiștii le pot alege ca suveniruri.

Plaja Mondello6. Descoperiți paradisul plajei Mondello: cea mai frumoasă plajă din Palermo, Mondello este punctul de atracție în timpul verii și nu numai. Nisipul alb, apa cristalină și umbra Muntelui Pellegrino atrag turiștiși localnici deopotrivă. Apa puțin adâncă și calmă, nisipul fin, terasele care te îmbie să petreci noaptea pe plaja fac special acest loc. Frumusețea, natura neatinsă și mare se contopesc într-un peisaj cu adevărat extraordinar.

7. Savurați bunătățile bucătăriei siciliene: De la aperitive la deserturi , Palermo oferă tipuri Cannolide mâncare pe care nu trebuie să le ratați : o combinație unică de ingrediente, arome și parfumuri, rezultatul trecerii a nenumărate civilizații care s-au succedat și care au lăsat amprenta și în bucătărie. Încercați cannoli (conuri umplute cu branza, considerate cea mai buna invenție siciliană) și cassata, dar și celebrele arancini (bile de orez și pesmet prăjit umplute de obicei cu sos de carne , mozzarella și mazăre), cazzilli (crochete de cartofi) sau sfincione (foaie mare de aluat acoperită cu un sos din roșii proaspete, ceapă, anșoa și brânză).

8. Plimbați-vă pe Via Vittorio Emanuele: Deși centrul istoric al orașului Palermo este una dintre cele mai mari din Europa, cele mai multe dintre atracțiile principale ale orașului sunt pe Via Vittorio Emanuele, una dintre cele două străzi principale. Veți trece pe lângă biserici și clădiri construite în stiluri arabe sau bizantine distincte, fiecare aducând un omagiu celor care au controlat regiunea.

9. Fotografiați-vă în fața Fântânii Pretoria: după labirintul de străzi, fântâni și piețe, vei ajunge la Piazza Pretoria, un pătrat plin cu statui imense, în mijlocul cărora vei observa Fântâna Pretoria.

10. Teatro Massimo: fanii celebrului film ,,The Godfather” vor recunoaște aici scena finală – pe scările acestui teatru a murit Mary.

Palermo oferă mult mai mult decât cele enumerate mai sus. Dacă ajungi la Palermo, experimentează orașul. Pe lângă obiectivele turistice, pierdeți-vă pe străzile laterale și simțiți energia unui oraș fascinant. 

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*