facebookTelefon: 0753.922.060

Lisabona, un oraș plin de culoare

Vacantă s-a terminat, dar rămân amintirile și poveștile. Urmează o serie de articole despre Lisabona și împrejurimi, care să vă aducă o fărâmă din însorita și frumoasa capitală a Portugaliei. În cele nouă zile petrecute în acest oraș am adunat multe poze și impresii, pe care acum vi le împărtășim și vouă.

Lisabona

Oraș de atmosferă și plimbări în labirintul cartierelor sale vechi, Lisabona, capitala portugheză se rostogolește într-o dezordine colorată. Hoinărind pe străduțele vechi prindem gustul încetinelii și putem întârzia pe terase, de unde admirăm țărmurile estuarului râului Tejo, pe care la început, ai tendința să îl confunzi cu Oceanul Atlantic. Timpul pare să se scurgă mai încet și încercăm să savurăm fiecare clipă. Nimic nu deranjează o baladă intimă, poate doar asprimea unui fado, cântecul popular care cântă dragostea și moartea sufletului portughez.

Am ales să vizităm Lisabona în iunie, mai ales că în această perioadă se sărbătorește ziua națională a Portugaliei (10 iunie), Sao Antonio, patronul orașului (12 iunie), dar și Festas de Lisboa, cea mai mare petrecere a anului (30 mai – 03 iulie). Temperaturile sunt numai bune. Chiar și în zilele cu 38 de grade simți briza răcoroasă sau te adăpostești la umbra impunătorilor palmieri.

Zborul este lung, durează 4 ore și jumătate, însă odată ajunși la destinație vă veți bucura de zilele petrecute în orașul lui Vasco da Gama. Un bilet de avion dus-întors cu compania TAP Portugal, singura care are zbor direct București – Lisabona are prețuri începând cu 269 euro/ persoană, cu toate taxele incluse, plus bagaje de mână și de cală. Orarul de zbor este avantajos – plecarea la 05.30 și returul la 22.45, ceea ce vă permite să profitați de toate zilele.

Pentru cazare am ales Hotel Eduardo VII 3*. Deși este un hotel mai vechi, are ca avantaj poziționarea – la doar câteva minute de mers pe jos pe Praça Marques de Pombal și de Parcul Eduardo. De aici puteți ajunge ușor cu metroul în orice colț al orașului. Praça Rossio și Praça do Comercio sunt la doar 20 minute de mers pe jos, iar pentru a ajunge acolo veți străbate Avenida Liberdade.

Înainte de a începe să descoperiți orașul, vă sfătuim să vă achiziționați ,,Lisboa Card”. Vă permite să circulați cu metroul, autobuzele, tramvaiele, ascensoarele de la Carris sau cu trenurile care fac legătura între Gara Cais de Sodre – Belem, Cais de Sodre – Cascais, Rossio – Sintra. De asemenea, aveți asigurată intrarea gratuită la 25 de muzee și monumente. Acest card poate fi procurat pentru o perioada de 1,2 sau 3 zile de la biroul de turism din Lisabona sau de la Aeroport. Pentru mai multe informații accesați site-ul http://www.lisboacard.org/ 

Noi am ales cardul valabil 3 zile, pentru care am plătit 39 euro/ persoană. Și am început să vizităm. Mai jos găsiți câteva dintre locurile pe care trebuie să le vedeți dacă ajungeți în Lisabona.

Praca RossioPraça Rossio: plină de viață, piața este situată chiar în centrul orașului, fiind un punct

de întâlnire al portughezilor și nu numai. Aici oamenii se opresc să se relaxeze la una dintre numeroasele terase și să simtă vibrația orașului. Pe fiecare parte a pieței sunt două fântâni, iar în centru este statuia lui Dom Pedro al IV-lea. Cu siguranță veți admira modelele de valuri create în pavajul de piatră cubică. Același model l-am regăsit și în Cascais.

Cum ajungeți la Praça Rossio: cu metroul, la stația Rossio

Alfama: este partea cea mai veche și reprezentativă a orașului, fiind dominată de Castelul Sao AlfamaJorge. Datând de mai mult de 1000 de ani, când maurii ocupau peninsula Iberică, Alfama a fost locuit mai ales de către pescari și oameni săraci. De altfel, și în prezent este considerat un cartier la oamenilor săraci, dar este un punct de atracție unde sigur vă veți petrece nopțile. După lăsarea serii se deschid restarante, care își încântă oaspeții cu muzică populară portugheză, dar și cu mâncare tradiționă. În plus, puteți servi un pahar de sangria, de ginjinha sau puteți gusta o bifana chiar de la localnici. Rufele puse la uscat și grătarele cu sardine sau legume, casele pline de culoare aduc un plus ambianței. Spiritul portughez îl înțelegi mai bine ascultând fado – cântec tradițional. Prin acest stil de muzică, portughezii își cântă greutățile vieții, iubirile și amintirile triste. Dacă ești pasionat poți face o vizită la Museu do Fado, aflat în Alfama sau te poți bucura de o seară la un restaurant unde se cântă fado, într-o atmosferă intimă, cu un pahar de vin.

Alfama și nu numai o puteți admira de la Sao Jorge. Situat pe cea mai înaltă colină, castelul este renumit pentru vederile sale panoramice ale orașului și peisajul rural înconjurător. Fostă reședință regală a maurilor, este acum o oază de pace, unde vizitatorii pot urca în turnuri, se pot plimba de-a lungul meterezelor sau se pot relaxa în grădinile cu păuni.

Cum ajungeți la Castelul Sao Jorge: autobuzul 737, tramvaiul 12 sau 28.

Tarife: 7,50 euro/ adult (6 euro/ adult cu Lisboa Card)

Bairo Alto: este un veritabil labirint de străduțe pitorești, unde, spre deosebire de Alfama, veți întâlni bistrouri și magazine de modă. În spatele fațadelor colorate sau acoperite cu graffiti se ascund restaurante tradiționale, care rămân deschise până târziu în noapte, când cartierul prinde viață. Oameni de toate vârstele se bucură de nopțile calde de vară. Principalele artere comerciale sunt Rua da Rosa, Rua Atalaia și Rua do Diario de Noticias, dar vă puteți pierde și pe străduțe mai mici.

Cum ajungeți în Bairo Alto: funicularul Elevador da Gloria sau pe jos :) străduțele vechi și frumos decorate sunt fascinante. Urcarea cu elevatorul este gratuită dacă aveți Lisboa card sau 3,60 euro/ persoana – două călătorii. Biletul se cumpără la urcare.

Tramvaiul 28Tramvaiul 28: face parte din patrimoniul național. Acesta face legătura cu Graça a Estrela, trecând prin Alfama, Baixa și Bairo Alto. Urcând pe coline, strecurându-se printre case, atât de aproape de ziduri încât ai impresia că dacă ai întinde mâna le poți atinge, plimbarea oferă o imagine și o experință pe care sigur nu le vei uita ușor. Este destul de aglomerat, dar dacă nu prindeți un loc pe scaun, mergeți până la capăt și așteptați un alt tramvai.

Tarif: gratuit pentru perioada în care aveți Lisboa card (Atenție, trebuie validat la fiecare urcare) sau 2,85 euro/călătorie pentru bilet pe care îl achiziționați din tramvai.

Cartierul Belem: Mosteiro dos Jeronimos face parte din Patrimoniul UNESCO. În interior veți Belemdescoperi mormintele lui Vasco da Gama și Luis de Camoes. Ridicată în cinstea călătoriei lui Vasco da Gama în India, mănăstirea sigur te va impresiona prin măreție și stil.

Cum ajungeți la Mosteiro dos Jeronimos: cu tramvaiul 15, autobuzul 714, 727, 728, 729, 751 sau cu trenul, linia spre Cascais.

Tarif: 10 euro/ adult (gratuit dacă ai Lisboa Card).

Foarte aproape de Mănăstire se află Torre de Belem, construit în secolul al XV-lea, în stilul castelelor medievale și face și el parte din Patrimoniul UNESCO. Intrarea este liberă cu Lisboa Card.

Și tot aici avem Monumentul Descoperitorilor, dedicat exploratorilor portughezi. Dacă veți urca, vă așteaptă o vedere panoramică a orașului și a râului Tejo.

Fie că sunteți sau nu iubitori de dulciuri, trebuie să treceți pe la Pasteis de Belem să vă cumpărați celebrele tarte cu vanilie, care poartă același nume. Făcute după o rețetă străveche a Mănăstirii Jeronimos, aflată la doi pași, tartele sunt delicioase.

OceanariumParque dos Nações: găzduiește cel mai mare acvariu din Europa. Arhitectura futuristă din această parte a orașului contrastează cu cartierele vechi din centru. Aici găsești un cazino, grădini, dar și restaurante, de unde poți admira unul dintre cele mai lungi poduri din lume – Vasco da Gama Bridge. O experiență de neuitat vei trăi la Oceanario de Lisboa, unde vei admira peste 25.000 de specii de pești, printre care și rechini, păsaări și mamifere. Pinguini din Antarctica sau vidre atrag numeroși turiști.

Cum ajungeți la Oceanario: metrou – stația Oriente

Tarif: 16 euro/ adult (expoziție permanentă + expoziție temporară – de exemplu, în perioada în care am vizitat Oceanariul era expoziție de broaște țestoase) sau 13 euro/ adult (expoziție permanentă). Cu Lisboa Card beneficiați de o reducere de 15%.

Pentru microbiști trecem pe listă cele două stadioane din Lisabona: Jose Alvalade, unde își dispută meciurile de acasă echipa Sporting Lisabona și Stadio da Luz – templul celor de la Benfica Lisabona, campioana Portugaliei. Sunt două stadioane impresionante cu muzee pline de trofee, despre care vom vorbi separat într-un articol viitor.

Cum ajungeți la Stadionul Jose Alvalade: cu metroul la stația Campo Grande

Tarif: 10 euro/ adult tur de stadion plus intrare la muzeu

Cum ajungeți la Stadio Da Luz: cu metroul la stația Colegio Militar

Tarif: 15 euro/ adult tur de stadion plus intrare la muzeu

Acestea ar fi principalele atracții turistice ale Lisabonei, însă odată ajunși acolo veți fi surprinși în primul rând de atmosferă și veți savura fiecare zi a sejurului.

În articolele viitoate revenim cu informații utile referitoare la transportul din Lisabona și la recomandările noastre cu privire la gastronomie. De asemenea, veți putea citi despre Sintra și Cascais, aflate la mică distanță de Lisabona.

Până atunci, bucurați-vă de pozele din albumul Lisabona, pe care îl găsiți pe pagina noastră de Facebook. 

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*