facebookTelefon: 0753.922.060

La Tomatina – bătaia cu roșii de la Buñol

Însoritul oraș mediteranean, Valencia este recunoscut în întreaga lume pentru portocalele gustoase și suculente. La doar 40 km de Valencia se află Buñol, un alt oraș la fel de faimos pentru produsele sale. În fiecare an, Buñol găzduiește La Tomatina, cea mai mare luptă cu roșii din lume.

La Tomatina are loc de fiecare dată în ultima zi de miercuri a lunii august şi este evenimentul care încheie o săptămână de petreceri nocturne şi parade, focuri de artificii şi târguri de mâncare. Evenimentul a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de vară, micuțul orășel fiind luat cu asalt de zeci de mii de oameni. Statistica arată că doar 8% dintre participanți sunt spanioli, cei mai mulți venind din Australia, Japonia, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.

La Tomatina Bunol 2015 (6)

Istoria La Tomatina

Originile La Tomatina nu sunt clare, deși sunt mai multe teorii care explică modul în care Buñol a devenit cel mai mare câmp de luptă cu rosii din lume. Totul pare să fi început în anul 1945, la o paradă. În mulține, un tânăr a căzut. Furios, acesta a lovit tot ce a găsit în calea lui, darâmând și o tarabă cu legume. Oamenii au început să arunce unii în alții cu roșii până la intervenția poliției.

Anii următori, în ultima zi de miercuri din august, participanții aduceau roșii de acasă pentru a repeta lupta, devenind astfel tradiție. La Tomatina a fost interzisă la începutul anilor ’50. A fost însă în cele din urmă acceptat ca un festival oficial, atrăgând an de an tot mai mulți participanți entuziasmați, gata de o bătaie cu roșii.

Cum ajungi la Buñol

Întrucât este un oraș mic, cu locuri limitate de cazare, mai ales în perioada Festivalului La Tomatina, Buñol devine neîncăpător pentru zecile de mii de turiști. Astfel, este de preferat să te cazezi în Valencia, situată la aproximativ 40 km de Bunol.

Cea mai bună variantă de transport este trenul. Este recomandat să prindeți trenul de la ora 07.00 și veți ajunge la Bunol la ora 07.45. La această oră mulțimile abia încep să se adune pentru marea luptă. Mai multe detalii despre orele de plecare ale trenurilor găsiți pe site-ul www.renfe.es

Regulile La Tomatina

În ciuda haosului care pune stăpânire pe micuțul orășel, trebuie să știți și să respectacți câteva reguli, întocmite special de către Consiliul Orășenesc din Buñol pentru a se asigura că participanții se vor bucura de atmosfera Festivalului La Tomatina.

- Verificați în calendar ultima zi de miercuri a lunii august

- La Tomatina începe cu un gong la ora 11.00 și se termină cu un altul la ora 12.00

- Nu aduceți obiecte dure, deoarece puteți provoca un accident în timpul luptei

- Nu aveți voie să rupeți sau să aruncați tricourile voastre sau ale altor participanți

- Roșiile trebuie zdrobite în mână înainte de a fi aruncate, pentru a evita accidentele

- Păstrați o distanță sigură față de camioanele care aduc roșii în timpul luptei

- La al doilea gong lupta se oprește

- Respectați instrucțiunile personalului de securitate

Dacă vi se pare un festival interesant și doriți să luați parte, avem oferta potrivită. O găsiți pe site-ul nostru www.championstravel.ro

Vă veți întoarce acasă cu cele mai frumoase și colorate… în roșu amintiri de vacanță :)

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*