facebookTelefon: 0753.922.060

Istanbul, orașul plin de mister

Istanbul are un trecut istoric bogat, fiind epicentrul a trei mari imprerii: Roman, Bizantin și Otoman.

Turiștii sunt fascinați de cultura sa unică, un amestec de vechi și modern. Aici gasești ruine bizantine, bazaruri pline de viață, palate, moschei și băi de aburi.

Pentru a explora viața acestui oraș trebuie să străbați pe jos străduțele înguste și înghesuite, înțesate de oameni. La fiecare pas vei vedea un monument bizantin care îți atrage atenția, o tarabă cu dulciuri, vei simți o aromă de cafea, sau vei sesiza zâmbetul pe sub mustăți al unui turc. Oamenii de acolo sunt cât se poate de amabili, foarte prietenoși, ospitalieri, vorbăreți și gata oricând să te ajute cu informații.

Când planifici o vizită la Istanbul cea mai mare problema este sa te decizi ce obiective vizitezi. Noi am ales 5 lucruri pe care trebuie sa le vezi în acest oraș magnific, mai ales dacă ești la prima vizită.

Moscheea Albastră, un obiectiv otoman

Moscheea AlbastraEste cunoscută și sub numele de Sultan Ahmet Cammi și este situată în cartierul istoric al orașului – Sultanahmet. Moscheea Albastră primește zilnic sute de credincioși în interioarele sale decorate elaborat, iar numele său vine de la miile de dale albastre și albe, care sunt aranjate în modele florale complicate și rafinate. În timpul vizitei este recomandabil ca femeile să își acopere capul cu o eșarfă.

 

Hagia Sofia, un punct de atracție din vremea BizanțuluiIstanbul (3)-001

Cea mai populară atracție a orașușui a servit ca biserică în timpul Imperiului Bizantin și ca moschee în vremea Imperiului Otoman. Interiorul este decorat cu caligrafii islamice, dar și cu mozaicuri creștine.

 

Palatul Topkapi

Situat pe unul dintre dealurile care înconjoară orașul Istanbul, palatul vă oferă o imagine a vieții opulente a sultanilor din Imperiul Otoman.

Marele Bazar IstanbulMarele Bazar

Considerat o adevărată peșteră de comori a lui Aladdin, Marele Bazar este cel mai vechi și mai mare bazar acoperit din lume. Este un labirint zgomotos, format din străzi înguste, pline de tarabe care vând covoare, cuverturi, textile, produse din piele, haine, narghilea, suveniruri artizanale, ceramică și multe altele. Negociază dacă vrei să cumperi ceva. Vânzătorii se vor bucura că te-au convins să faci o achiziție.

Plimbare cu barca pe Bosfor

În timpul plimbării vei trece pe lângă palate interesante, forturi, case tradiționale din lemn, precum și poduri suspendate uriașe – Podul Bosfor și Podul Credința care reprezintă legătura dintre cele două continente – Europa și Asia.

 

Printre vizitele principalelor obiective trebuie să vă și relaxați, așa că vă propunem câteva activități specifice unui city break la Istanbul.

Pierdeți-vă într-un nor de narghilea :)

Un simbol al Imperiului Otoman, narghileaua reprezintă o formă populară de socializare și relaxare, atât pentru tineri cât și pentru bătrâni. Puteți încerca una dintre cafenelel de pe Podul Galata sau din Sultanahmet.

Bucurați-vă de dansul dervișilor

Să vezi un dansator derviș prin în acțiune este o experiență magică. Cu mâna dreaptă ridicată către Dumnezeu și mâna stângă spre pământ, ei se învârt împreună, ca într-un ritual de existență.

Savurați mâncare tradițională la Meyhane

Pentru o noapte de distracție turcească autentică, mergi la un Meyhane – o tavernă tradițională turcească, unde poți gusta aperitive tradiționale turcești, pline de culoare, însoțite de bere rece, vin sau pahare de raki.

Relaxați-vă în stil turcesc la Hamam

Nici o vizită în Turcia este completă fără un hamam (baie turcească).

Turcii sunt mari fani ai fotbalului. Dacă ajungi în acest oraș într-o zi a marelui derby Galatasaray – Fenerbahce vei găsi străzi pline cu microbiști îmbrăcați în culorile echipei favorite, care cântă de mama focului în drum spre stadion. Iar dacă le spui că vii din România vor rosti bucuroși numele lui Hagi, Popescu sau Lucescu, români, pe care ei îidolatrizează.

Mai multe poze de la Istanbul găsiți pe pagina noastra de Facebook, în albumul Istanbul. 

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*