facebookTelefon: 0753.922.060

Delicii culinare la Lisabona

Deși este o țară mică, Portugalia ne surprinde cu varietatea deliciilor gastronomice. În Lisabona, un oraș de culturi mixte veți găsi atât preparate tradiționale, cât și feluri de mâncare înternaționale. Însă farmecul preparatelor din bucătăria Lisabonei trăiește în tradițiile sale.

Delicii culinare Lisabona

Bunătăți de la Lisabona

Sardina la grătar este regină pe timpul verii, mai ales în cadrul festivităților Sfinților Populari. Sardine pe gratarFie că vei merge pe străduțele înguste din Alfama sau Bairo Alto ori în centru, nu vei putea evita mirosul sardinelor pe grătar. În iunie, când au loc Festas de Lisboa, tabloul este completat de steaguri colorate, baloane și marșuri populare. Sardinele se servesc alături de salată mixtă și cartofi fierți. Prețul pentru o porție pornește de la 6 euro. Vă recomand să mergeți seara în Alfama, cel mai vechi cartier al Lisabonei. Aici puteți mânca sardine la grătar la un preț mai mic și în plus, acolo simți cel mai bine atmosfera de sărbătoare și ospitalitatea localnicilor. De la fiecare terasă răsună muzică tradițională portugheză, care te binedispune. 

bifana

Bifana

Și pentru că suntem la străduțele întortocheate ale Alfamei, să vă spun ce am mai mâncat aici: bifana, un sandwich atât de popular încât l-am găsit chiar și la Mc Donalds :) Ce este bifana – o felie de friptură de carne de porc într-o chiflă. Simplă, dar tare gustoasă. În funcție de preferințe puteți adăuga muștar sau maioneză. O bifana costă 2 – 2,5 euro.

Renumit în bucătăria portugheză este și bacalhau – cod sărat și uscat la soare. Îl veți găsi în toate restaurantele, preparat în diferite moduri: la grătar, la cuptor, tocană, sau cu cartofi. Nu degeaba se spune că există 365 de moduri de a pregăti codul.

Celebră în Porto, puteţi încerca şi la Lisabona francesinha – sadwich mare cu sos.

sopa da pedra

Sopa da pedra

Peste tot veți găsi afișul ,,Ha caracóis” adică melci.  Vă încumetați? Eu nu am avut curaj să gust. Aceștia sunt o specialitate la Lisabona. Pe lângă acest deliciu, bucătăria din Lisabona se mândrește cu o varietate de preparate din fructe de mare – caracatiţă, creveţi, calamar, etc.

Iubitorii de dulciuri vor fi bucuroși. Lisabona este recunoscută pentru Pasteis de Belem – tarte cu cremă, presărate cu scorțișoară și zahăr pudră. Aceste prăjitori delicioase se prepară încă din anul 1837, iar rețeta, preluată din bucătăria Mănăstirii dos Jeronimos este păstrată secretă. Un alt desert pe care îl găsiți în Lisabona este arroz doce (orez dulce, presărat, după gust, cu scorțișoară).

sangria

Sangria

În Alfama, la localnici și nu numai vei găsi sangria – o băutură foarte răcoritoare, realizată de obicei din vin roșu și bucăți de fructe. Este perfectă şi într-o zi călduroasă, petrecută pe plajă, servită rece şi cu multe fructe.

Încercaţi şi ginjinha – lichior din cireşe. Un pahar costă 1,5 euro şi aşa cum aflat de la localnici, se bea pe îndelete.

Dacă eşti amator de bere, Lisabona îţi oferă două mărci locale – Sagres şi Super Bock.

Să mănânci şi să bei face parte din orice vacanţă. Iar la Lisabona vei găsi preparate care te vor face să vrei să revii iar şi iar.

Champions Travel vă propune un city break la Lisabona pentru a vă putea bucura de toate aceste bunătăţi. Mai multe detalii despre oferta AICI 

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*