facebookTelefon: 0753.922.060

Atena – pe urmele Zeilor

Îmi este dor de vacanță, așa că astăzi vă voi povesti despre ultima vacanță, cea din toamna trecută de la Atena.

Îmi place soarele, așa că am căutat o destinație mai caldă pentru a scăpa, măcar pentru câteva zile, de temperaturile scăzute de la noi, din noiembrie. Am profitat de promoția de la Tarom – 99 euro/ persoană pe orice destinație și am ales Atena. Primul pas fiind făcut am trecut la cazare. Toamna este un anotimp numai bun de vizitat Atena, aducând nu numai vreme plăcută, dar și prețuti mai mici la hoteluri. În plus, te poți bucura de restaurantele și cluburile care se redeschid după perioada de vară.

Ne-am cazat la Hotel Marina 3*, situat foarte aproape metroul din Piața Omonia. Nouă ne place să explorăm orașele pe care le vizităm și să mergem pe jos, așa că hotelul a fost o alegere bună, fiind la doar jumătate de oră de Plaka, Syntagma sau Acropole.

Am ajuns la Atena seara, pe o vreme frumoasă de noiembrie. A fost prima vacanță în Grecia, dar mi-a plăcut de la primul contact. Palmierii, portocalii și aerul cald… Da, urmează cinci zile de relaxare, de bucurie și nou. Și am început chiar din prima seară. Ne-am cazat și am făcut o scurtă plimbare, și am încercat și gyros, specialitate grecească, pe care o veți întâlni în toate localurile.

Grecia este superbă dacă o ,,savurezi” pe îndelete. Fie că vei alege un city break prelungit sau vei petrece doar o zi în capitala elenă, în drum spre insule, trebuie să îți aloci timp să vezi cele mai importante obiective.

Syntagma

Prima oprire – Syntagma. Aici, din oră în oră poți vedea schimbarea gărzii Evzones din fața Parlamentului (Vouli). Soldații asigură paza Mormântului Soldatului Necunoscut. Spectacolul este unul pe cinste, iar dacă ți se pare prea scurt, poți reveni și orele următoare. Mi-au plăcut costumele tradiționale pe care le poartă soldații: vestă decorată, kilt alb purtat purtat peste pantalonii strâmți, tunica și saboți din lemn, cu ciucuri mari. Iată mai jos momentul schimbării gărzii.

Foarte aproape de Parlament sunt Grădinile Naționale, o bună opțiune dacă ai nevoie de o pauză. Turiști și localnici se bucură aici de atmosfera de-a dreptul pitorească: poți vedea bătrâni odihnindu-se pe bănci sau discutând politică, alergători care își fac ritualul de dimineață sau iubitori de animale hrănind pisicile, pe care le găsești peste tot. Grădinile adăpostesc mai bine de 500 de specii de copaci și plante, etichetate cu nume și detalii.

Orașul este plin de construcții care te uimesc, dar dacă vrei să găsești totul într-un singur loc, acesta este Acropolis, care datează încă din anul 300 Î.H și parcă veghează asupra Atenei. Cel mai bine este să îl vizitezi dimineața sau înainte să se întunece. Vei evita astfel aglomerația. Noi am cumpărat un bilet de 12 euro valabil câteva zile, care îți asigură intrarea la Acropole și alte situri arheologice, printre care Ancient Agora, Roman Agora, Hadrian‘s Library, Templus lui Zeus. 

acropole

Revenim la obiectivul turistic cel mai important – Acropole sau ,,orașul de sus” și începem să urcăm pe drumul Dionyssiou Areopaghitou, trecând pe lângă Teatrul Antic al lui Dionyssos ( primul teatru din lume construit din piatră, cu o capacitate de 17.000 de locuri, simbolul nașterii tragediei elene) și ajungând la Odeonul lui Herodes Atticus. Dacă este senin, de sus poți vedea Atena în toată splendoarea și strălucirea, pe care o păstrează de atâția ani, dar și vasele din Portul Pireu.

Simbolul Greciei Clasice este impresionantul Parthenon – Templul Zeiței Atena, cea care le-a dăruit grecilor arborele de măslin și care a fost aleasă patroană a orașului, alături de Poseidon. 

Câteva ore am pretrecut și în Ancient Agora, situată la poalele Arcopolis. Aici, Socrate obișnuia să țină prelegeri și tot aici, Sfântul Pavel le vorbea oamenilor despre creștinism, o religie necunoscută încă la acea vreme. Este un loc încarcat de istorie, care atrage numeroși turiști.

Nu ratați nici Templul lui Zeus. Este chiar în centrul Atenei, fiind cel mai mare templu din Grecia, finisat de către Împăratul Hadrian, în secolul 2, la 600 de ani de la începutul construcției.

Dacă ești amator de muzee, vei găsi câteva și la Atena – Muzeul Instrumentelor Muzicale Populare, Muzeul Războiului.Stadionul Olimpic

Pasionații de sport și nu numai trebuie să meargă la Stadionul Olimpic, unde, în anul 1896 s-a desfășurat prima ediție a Jocurilor Olimpice Moderne, din inițiativa lui Pierre de Coubertin. Contra unei taxe de 3 euro ești purtat de-a lungul anilor în marea competiție olimpică.

LycabettusPentru o priveliște superbă și câteva ore de relaxare vă recomand Dealul Lycabettus, unde puteți ajunge fie pe jos, fie cu funicularul. Noi am ales să urcăm pe jos drumul șerpuit, admirând peisajele. În vârf am găsit o Mănăstire micuță și terasa de unde poți face poze. Priveliștea de pe Lycabettus mi s-a părut cea mai frumoasă din oraș.

Am lăsat pentru ultimele zile Portul Pireu, de unde am plecat către Insula Egina. Pireu este considerat ca un alt oraș și istoric a fost portul folosit de Atena (care nu avea ieșire la mare) pentru comerț. Portul naval este plin de vapoare uriașe de croazieră și ferry boat-uri. Portul de iachturi (Zeas Marina) este plin de ambarcațiuni luxoase.

Cam aceastea ar fi obiectivele care trebuie văzute într-o vizită la Atena, dar nu uitați să vă bucurați mai întâi de farmecul orașului.

Un bun prilej de a vizita capitala elenă poate fi concertul lui Robbie Williams din 20 iunie, din cadrul festivalului Rockwave.

Mai multe poze găsiți pe pagina noastră de Facebook, în albumul Atena, Grecia.

Urmează un articol despre deliciile culinare pe care le-am încercat la Atena și despre ransportul în capitala elenă.

Iar poveștile din Grecia vor continua la vară, la întoarcerea din concediul din Insula Evia.

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*