facebookTelefon: 0753.922.060

Atena – informații utile

Cu o climă caldă tot timpul anului, anotimpurile propice de a vizita Atena sunt primăvara și toamna. Vă puteți bucura astfel de obiectivele turistice și plimbările în aer liber pe tot parcursul zilei, la temperaturi suportabile.

Cum ajungi la Atena

Pentru o vizită în Atena puteți alege o călătorie cu mașina, autocarul sau avionul. Avantajul excursiei cu mașina este acela de a vă bucura de peisajul și orașele prin care trebuie să treceți. Acestea devin obiective turistice valoroase pentru cei care adoră priveliștile mediteraneene. Dacă vreți să gustați cât mai mult din farmecul Atenei, o călătorie scurtă cu avionul este recomandată.

Transportul la Atena

Deoarece multe dintre atracțiile turistice ale Atenei sunt aproape unul de celălalt și te orientezi destul de ușor, cel mai bun mod de a te deplasa prin Atena este pe jos. La Aeroport, situat la aproximativ 25 km de oraș ajungi cu metroul sau autobuzul – o călătorie costă 8 euro/ persoană. Noi am preferat metroul pentru distanțele mari – la vizitele la Lycabethus sau la Kerameikos. În funcție de zona unde sunteți cazați, puteți ajunge cu metroul în principalele puncte de atracție – Piața Syntagma, Acropole sau Piața Omonia.  Dacă doriți să vă deplasați cu metroul în oraș, prețul este de 1,20 euro/ călătorie. 

Harta Metrou Atena

Harta Metroului din Atena

Delicii culinare la Atena

Cafenelele din stradă reprezintă una dintre cele mai tipice priveliști ale Atenei. De primăvara până toamna, trotuarele din fața localurilor sunt pline de mese, iar viața de restaurant se mută afară, în stradă. Se studiază lumea care trece, se vorbește mult, se bea ori se mănâncă – totul in tihnă. Cu alte cuvinte, se gustă viața.

athens-plaka1-slide

Majoritatea restaurantelor și magazinelor sunt concentrate în Plaka și Monastiraki, unde poți degusta bunătățile culinare ale grecilor. Iar dacă vrei distracție este recomandată zona Kerameikos, unde vei găsi cluburi și terase ceva mai moderne, unde își dau întâlnire tinerii. Așadar, dacă adorați mâncarea grecească, restaurantele din Monastiraki sunt ideale pentru prânz sau cină. Atmosfera este plăcută, de la terase răsună sirtaki, iar aromele de gyros sau suvlaki te îmbie să te aseși la o masă.

Iata mai jos câteva propuneri, pe care noi le-am încercat în zilele petrecute la Atena.

Bairaktaris – situat pe o alee îngustă, chiar lângă Piața Monastiraki. Este unul dintre cele mai vechi restaurante din oraș, fiind acolo din 1879. Tablourile de pe pereți spun povestea acestui loc, trecut din tată în fiu. Pentru un gyros vei plăti 1,80 euro, dar atenție, trebuie să comanzi la pită, altfel îl vei primi la farfurie și este mult mai scump. Ospătarii sunt amabili și zâmbitori, plini de viață, menținându-ți spiritul de vacanță relaxantă. Noi am revenit în câteva zile aici să mâncăm.
Iată ce atmosferă veți găsi aici:

Foarte aproape este Terasa O Thanasis, unde am încercat souvlaki. Gustos și ieftin. Mirosul de condimemte este ademenitor, iar carnea suculentă.

Dacă tot ai ajuns în Grecia trebuie să mănânci și musaca sau celebra salată grecească.

Cele mai cunoscute și consumate feluri de mâncare rămân însă souvlaki și gyros în pita și sunt absolut delicioase. De cele mai multe ori, un amestec de carne de vită, cu roșii, castraveți și sos tzatziki, învelit într-o pită pufoasă nu costă mai mult de 3 euro și poate fi soluția unui prânz savuros, tradițional și foarte ieftin.

La capitolul băuturi grecii ne recomandă ouzo, una dintre băuturile tradiționale, spirtoasă și care, în contact cu apa capătă o culoare alb-lăptoasă. Dacă preferați berea, cea mai întânită este Mythos. La prânz poți savura un frappe. Este răcoritor și delicios.

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*