facebookTelefon: 0753.922.060

Amsterdam, orașul florilor

Orașul bicicletelor sau al lalelelor, Amsterdam este cunoscut și ca “Veneția Nordului” datorită celor peste 100 de canale ale sale. Capitala Olandei îți oferă aventuri la tot pasul, indiferent că mergi pe jos, cu bicicleta sau la bordul unei ambarcațiuni. De la muzeele de artă pană la piețele de flori pline de culoare, de la coffee shop-urile ce vând marijuana până la Cartierul roșu, în Amsterdam există la tot pasul ceva excitant și unic de descoperit.

Marché_aux_fleurs_Amsterdam

Cea mai frumoasă perioadă în care să vizitezi acest oraș este primăvară. Este cel mai frumos moment din an, cand o explozie de culoare și frumusețe cuprinde tot orașul. Așa că fii atent după promoțiile la biletele de avion sau cere-ne nouă o ofertă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAmsterdamul se laudă cu singura piață plutitoare de flori din lume, Bloemenmarkt se numește. Se află pe canalul Singel, care a servit inițial ca şi un șanț de apărare al orașului, până în anul 1585, când orașul Amsterdam s-a extins. Șapte zile pe săptămână, vânzătorii de flori umplu standurile plutitoare și șlepurile, cu florile și bulbii pentru care Olanda este vestită în întreaga lume. Înființată în 1862, Bloemenmarkt este alcătuită din peste o duzină de florării și magazine ce comercializează plante de grădina, precum și standuri cu suveniruri. Deși aici fac cumpărături și localnicii, piața se adresează în primul rand turiștilor. Bulbii oferiți spre vanzare sunt cei care merg și la export, asa că aici poți găsi bulbi de lalele, narcise și zambile, pe post de ultima amintire a unei vacanțe de neuitat în Amsterdam

În Olanda primăvara începe cu adevărat în momentul inaugurării acestui parc, vorbim despre1572_fullimage_keukenhof park mensen_560x350faimoasele grădini Keukenhof, care sunt deschise, anual, de la finalul lunii martie până în mai. Keukenhof, situat la jumatatea distanței dintre Amsterdam și Haga, într-un orașel mic numit Lisse, cunoscut și ca Grădina Europei, este cea mai mare grădină de flori din lume. Parcul se întinde pe 32 de hectare, iar în fiecare an pot fi admirate aici câteva milioane de lalele, simbolul Olandei. Parcul este aproape în totalitate la umbra copacilor și amenajat cu un lac pitoresc, canale de apă, pavilioane în care se prezintă diverse amenajări florale sau “lecții” de biologie, iar la terasele din el poți bea și mânca ceva, dacă ai nevoie.

thumbPe orice alee ai merge vei găsi aranjamente frumoase din lalele și zambile și alte flori, îmbinate frumos după culori și specii. Poți să admiri lebedele de pe lac, există și o micuță grădină zoologică pentru copii (ceva iepuri, porci, păuni, cocoși de rasă), un labirint verde, ba chiar și o moară în care te poți urca pentru o priveliște frumoasă asupra zonei și a câmpurilor de lalele de lângă parc.

Pe lângă diversele tipuri de lalele – peste 7 milioane de bulbi sunt plantați -, care mai de care mai colorate și atrăgătoare, parcul este găzduiește și câteva sute de zambile, narcise sau frezii care îi îmbată pe vizitatori cu mirosul lor.

Bineînteles că în Amsterdam există și un Muzeul al Lalelelor. Aici poți participa la prezentări multimedia interesante despre istoria lalelei și cultivarea acesteia sau poți cumpăra bulbi de lalele rare și alte flori decorative de la magazinul muzeului.

Iată cateva lucruri mai puțin știute despre floarea simbol a Olandei:tulipani

  1. Originară din Himalaya, a fost adusă în Europa de turci cu aproape 1000 de ani în urmă.

  2. Cuvantul tulipă, (sinonimul pentru lalea și unul dintre cele mai răspândite cuvinte din lume) își are originea în cuvântul “turban”. Mai exact în persanul “dulband” din care se trage cuvântul “tülbent” (turban), care a condus apoi la denumirea botanică “tulipa gesneriana”.

  3. Lalele au provocat prima mare criză economică europeană- în anul 1635, avea să se declanșeze “nebunia lalelelor” – o perioadă în care nu numai că prețurile unor tipuri de lalele ajunseseră astronomice, dar oamenii le și cumpărau la aceste prețuri, crezând că fac o afacere bună. un singur bulb a fost cumpărat în schimbul unui teren de 49.000 m2. În luna februarie a anului 1637, prețurile s-au prăbușit, declanșându-se astfel prima criză economică a vremurilor moderne.

  4. keukenhof-1Lalelele sunt comestibile: în funcție de soi, gustul petalelor variază de la un gust asemănător gustului de fasole, la gustul salatei. Motiv pentru care, în timpul crizei alimentare din cel de-al Doilea Război Mondial, lalelele au constituit o sursă de hrană pentru mulți olandezi. Astăzi, lalelele sunt folosite la aperitive și în unele salate. Și, pentru cei interesați: există chiar și un vin din lalele.

Despre Autor
M-au fascinat întotdeauna provocarile. Sunt intr-o continuă schimbare, din pasiune și datorită setei de cunoaștere. Am încercat prin tot ce am făcut să-mi urmez pasiunile: sportul, scrisul și calatoriile.

Lasati un mesaj

*